Bloembrood/Breekbrood

Ook heerlijke zachte glutenvrije broodjes op tafel willen hebben? Maak dan gauw dit recept! Fantastisch zacht, zelfs de volgende dag. En wat dacht je van de heerlijke smaak, zonder dat de ander denkt, hé deze is glutenvrij! Met dit deeg kun je alle kanten uit, Je maakt er bv deze mooie bloembroden mee, of een breekbrood. Met pasen zou je dit prima in een ei bakvorm kunnen doen. Of maak er eens witte bollen van, of burgerbroodjes? Zelf wanneer je ze iets platter maakt, kun je er ook Turks of Marokkaans brood van maken. Kortom, een recept met superveel mogelijkheden en je hoeft geeneens met de handen in het deeg! Hoe easy is dat?! Show je jouw broden gauw in de groep op fb van Glutenvrij genieten met Ouafae. Zo blijven we elkaar stimuleren en inspireren!

Glutenvrije Bloembrood/breekbrood

Recipe by Ouafae
Aantal

5

stuks
Bereidingstijd

25

minutes
Baktijd

15

minutes
Totale rijstijd

50

minuten

Super zachte luchtige bloembroden of breekbrood. Heerlijk voor op de brunchtafel!

Ingrediënten

  • 300 gram Schär Bröt

  • 150 gram Allergento basismeelmix Wit (vervang eventueel door Schär Bröt of Nutrifree per pane of landbroodmix bij tarwe allergie)

  • 25 gram bruine rijstmeel (Allergento)

  • 25 gram sorghummeel

  • 490 gram lauwwarm water

  • 5 gram zout

  • 7 gram gedroogde gist

  • 1 eetlepel suiker

  • 40 gram zonnebloemolie

  • Extra nodig
  • 2 bakplaten + bakpapier

  • kleine ijsschep (hoe groter, des te groter de broden)

  • beker water

  • Optioneel: zaad naar keuze

  • Standmixer + vlinderhaak

  • Beetje witte rijstmeel

Bereidingswijze

  • Meng de gist en suiker samen met het lauwwarme water. Laat 5 minuten staan.
  • Voeg de meelsoorten toe, daarop de olie en het zout en mix voor 8 minuten in een standmixer met vlinderhaak. Vergeet niet na 30 seconden de zijkanten mee te schrapen.
  • Breng het deeg met een schraper van de zijkanten naar het midden en laat afgedekt rijzen voor 20 minuten in een oven op 40 C met een bakje water
  • Strooi er dan wat rijstmeel overheen en roer het deeg voorzichtig door met een natte spatel
  • Leg de bakplaten met bakpapier klaar en schep bolletjes deeg met een natte ijslepel (doop steeds in beker water) Start met een bolletje deeg in het midden en bolletjes eromheen zodat je een bloem krijgt. Maak de achterkant van een mes of lepel nat en duw inkepingen naar binnen bij de randjes van de bolletjes, zodat de blaadjes van de bloem meer accent krijgen. Bestrooi met zaadjes naar keuze.
  • Laat rijzen in een warme oven voor 30 minuten totdat ze verdubbeld zijn. Haal de bloembroden eruit en warm de oven op 250 C met een braadslede onderin de oven.
  • Wanneer de oven heet genoeg is, spuit je de broodjes in met water en kook je 250 ml water.
    Schuif de broodjes in het midden van de oven en giet het gekookte water in de braadslede. Bak 3 minuten op 250 C en draai daarna de thermostaat naar 220 C en bak verder af tot goudbruin voor 13-15 minuten.
  • Leg de broden na het bakken direct op een rooster en laat afkoelen onder een schone doek.

Notes

  • Mix voor een kruidig breekbrood jouw favoriete kruiden erdoor
  • Of borstel het brood na het bakken met knoflookboter en peterselie
  • Gebruik het deeg eens om witte zachte bollen te maken! De broodjes zijn de volgende dag ook nog super zacht!
  • Maak van dit deeg ook eens heerlijke burgerbroodjes!
  • Of gebruik het brood heerlijk bij de tajin. Schep bollen en maak ze met natte handen iets plat tot ronde Marokkaanse broodjes
  • Uit dit recept komen 5 grote bloembroden, maak ze gerust kleiner door een kleinere ijsschep te gebruiken. Tijdens het rijzen groeien ze en in de oven nog meer! Je kunt er makkelijk 8-10 kleintjes uithalen

De lekkerste recepten gratis in je mailbox

Vul hieronder uw e-mailadres in om u te abonneren op onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De lekkerste recepten gratis in je mailbox

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief