Glutenvrije Stokbroden
Aantal
4
stuksBereidingstijd
30
minutesbaktijd
20
minutesTotale rijstijd
3
uurIngrediënten
350 gram Allergento basis broodmix wit (bij tarweallergie vervangen door tarwezetmeelvrije variant)
150 gram Schär Bröt
2 gram zout bij gebruik van Allergento. Ander 6 gram gebruiken
7 gram gedroogde gist
470 lauwwarm water
20 gram zonnebloemolie
- Extra
Rijstmeel
Fijne gele maismeel
Beetje zonnebloemolie
Stokbrodenbakvorm of bakpapier
Lame mesje
Bereidingswijze
- Los het gist op in het water in een mengkom. Voeg het meel toe en het zout toe en meng goed samen in een standmixer
- Voeg tijdens het mixen de olie in delen toe. Vergeet niet na 30 seconden de zijkanten mee te schrapen. Mix voor 5 minuten. Schraap het deeg aan de zijkanten met een natte deegschraper naar het midden toe. Dek af en laat 2 uur rijzen op een warme plek.
- Maak een mengeling van rijstmeel en fijne gele maismeel. Strooi hiervan wat op je werkvlak en op het deeg. Stort het deeg hierop. Gebruik steeds wat meel en schraap het deeg steeds bij elkaar tot je merkt dat het een vaster handelbaar deeg wordt.
- Druk het deeg dan uit tot een kleine cirkel en vouw de boven en onderkant naar het midden en vouw dubbel. (Zie video) Herhaal dit 3 x
- Druk vervolgens het deeg uit tot een cirkel van 20 cm en verdeel met een deegschraper het deeg in 4 gelijke stukken. Bol ieder stuk op en laat afgedekt rusten voor 30 minuten.
- Strooi weer wat meel op je werkvlak en druk elke bol uit tot een grote cirkel van 3 cm dik en rol op tot een stokbroodstaaf. Leg deze in een stokbrodenbakvorm of gebruik een vel bakpapier. Leg ze naast elkaar met ruimte tussen elk. Trek het bakpapier tussen elk omhoog zodat ze elkaar ondersteunen en niet gaan plakken aan elkaar. Werk alle bollen deeg af en laat afgedekt rijzen voor 30 minuten.
- Warm intussen de oven op 250 C met onderin een braadslede. We gaan namelijk weer bakken met stoom. Zie hier hoe je dat doet https://glutenvrijgenietenmetouafae.nl/hoe-bak-ik-met-stoom/
- Wanneer de stokbroden gerezen zijn snijd je 3 rechte strepen naar beneden in met een lame mesje of kartelmes. Snijd ongeveer 1 a 1,5 cm diep.
- Kook ondertussen 300 ml water
- Smeer de stokbroden in met zonnebloemolie en zeef er lichtjes wat rijstmeel over met een zeefje
- Schuif de broden in de oven en giet gekookt water in de braadslede. Doe de ovendeur meteen dicht. en bak 3 minuten. Zie je na 3 minuten dat de sneetjes niet goed geopend zijn dan snijd je ze nogmaals in. Spuit de wanden van de oven in met water en Bak dan verder op 220 C tot goudbruin. Dit duurt 15 a 20 minuten
- Leg de stokbroden op een rooster onder een doek en laat afkoelen
Recipe Video
Notes
- Bestrooi de stokbroden met zaadjes naar keuze
- Maak eens kruidenboter stokbrood. Snij de stokbroodjes dan niet in voordat je ze bakt. En bak ze half gaar voor ongeveer 10 minuten. Laat afkoelen en snijd inkepingen en vul met kruidenboter en geraspte kaas. Bak nogmaals verder af
- Wil je maar 2 stokbroden, halveer dan het recept of maak 2 dikkere stokbroden
- Geen stokbrodenvorm in huis? Geen paniek! Gebruik een groot vel bakpapier en leg daar de stokbroden op met genoeg ruimte ertussen. Trek tussen elk stokbrood het papier omhoog. Zo komen de stokbroden tegen elkaar aan te liggen zonder dat ze gaan plakken aan elkaar. Maar elkaar wel ondersteunen.
Goedemorgen, ik zat je filmpje te kijken en zag dat jouw stokbroodvorm ook gaatjes heeft toch? Waarom leg je er dan wel bakpapier in? Dat houdt toch de lucht tegen zodat je een goed knapperige korst krijgt?
Dag Cornelieke,
Ik heb 2 soorten bakvormen. Deze waar ik de stokbroden in heb gebakken zijn niet van goede kwaliteit en de coatinglaag geeft af op de broden, en het brood blijft erin plakken vandaar het bakpapiertje. De vorm die ik bij de broodbakshop heb besteld hoef dat niet! Die zijn gewoon van betere kwaliteit! en plakken niet.
Ik heb van de stokbroden 4 dunne gebakken die niet op de andere vorm passen. Daar passen er maar 3 op. Dus heb je een goeie vorm dan hoef je geen bakpapier te gebruiken.