Glutenvrije Basbousa cake

Babousa, een heerlijk luchtig Marokkaanse cake overgegoten met suikersiroop! Klinkt super zoet, maar bij dit cake valt dit echt mee! De kunst is om net genoeg suikerwater te gebruiken, dan zorgt voor een zachte touch, zonder dat het zompig wordt! Maak jij deze ook gauw? binnen een uur op tafel en een verwennerij voor jouw bezoek! Liefs Ouafae

Glutenvrije Babousa cake

Recipe by OuafaeCourse: dessert, cake, toetje, zoetCuisine: Marokkaanse keukenDifficulty: makkelijk
Bereidingstijd

15

minutes
Baktijd

30

minutes

Een heerlijk luchtig cake van Marokkaanse origine. Overgegoten met suikersiroop, wat maakt dat het een luchtig zacht cakeje wordt. Oorspronkelijk wordt dit gemaakt met semolina (griesmeel), maar ik maakte het met maismeel

Ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en warm de oven voor op hete luchtstand 160 C
  • Mix de eieren samen met de suiker, olie en yoghurt tot een luchtig geheel met veel luchtbelletjes
  • Meng het maismeel samen met de bakpoeder en xanthaangom.
  • Voeg toe en mix kort door tot het maismeel niet meer zichtbaar is.
  • Vet de bakvorm in met bakspray https://www.allergento.shop/product/pancoating-spray/
  • Giet het beslag in de vorm en bak in het midden van de oven tot de cake goudbruin is. Dit duurt ongeveer 30 a 35 minuten.
  • Maak ondertussen de suikersiroop klaar. Dit mag ook eerder gemaakt worden. Belangrijk is dat of de cake koud is en de siroop lauwwarm, of de siroop koud en de cake warm
  • Giet het water en de suiker in een pan en zet op middelhoog vuur. Roer tot de suiker is opgelost en laat koken voor 20 minuten. (geteld vanaf de kook)
  • Wanneer de cake gaar is en de suikersiroop is afgekoeld, giet je deze in delen over de cake. Start met 2 a 3 soeplepels. Als je merkt dat de cake genoeg vocht heeft gehad moet je stoppen, anders krijg je een zompige cake. De restjes suikersiroop zijn in een afgesloten pot of fles nog een week houdbaar in de koelkast.
  • Strooi als laatste de kokosrasp erover en laat de siroop goed intrekken. Liefst minimaal een uur. Snijd dan in vierkantjes en verdeel over de cupcake papiertjes. Of snijd grotere stukken en serveer op een gebaksbordje.

Notes

  • Belangrijk is dat of de cake koud is en de siroop lauwwarm, of de siroop koud en de cake warm
  • Gebruik als alternatief voor glutenvrijmeel, Freee (doves farm) plain flour of Schär kuchen und kekse
  • De cake is best lang houdbaar en ook lang heerlijk zacht. Zet eventueel in de koelkast, mocht deze niet snel op gaan.
  • Maismeel haal ik altijd bij de Turkse en Marokkaanse winkels. Deze variant die ik heb gebruikt zit tussen fijn en grof (maisgries) in.

De lekkerste recepten gratis in je mailbox

Vul hieronder uw e-mailadres in om u te abonneren op onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De lekkerste recepten gratis in je mailbox

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief