Glutenvrije Babousa cake
Course: dessert, cake, toetje, zoetCuisine: Marokkaanse keukenDifficulty: makkelijkBereidingstijd
15
minutesBaktijd
30
minutesEen heerlijk luchtig cake van Marokkaanse origine. Overgegoten met suikersiroop, wat maakt dat het een luchtig zacht cakeje wordt. Oorspronkelijk wordt dit gemaakt met semolina (griesmeel), maar ik maakte het met maismeel
Ingrediënten
4 eieren maat M
150 gram zonnebloemolie
150 gram suiker
180 gram volle yoghurt (iets opgewarmd in de magnetron)
200 gram gele polenta maismeel https://www.mazabazaar.nl/product/favero-maismeel-fine-1-kg/
60 gram glutenvrije meel (ik gebruik classic meel van Allergento) https://www.allergento.shop/product/classic-meel00571/ (zie opmerking voor alternatieven
1/2 theelepel xanthaangom
1 zakje bakpoeder
- Suikersiroop
340 gram suiker
700 gram water
- Extra
Kokosrasp
handmixer
Bakvorm 25×25 cm
Cupcake papiertjes
Bereidingswijze
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en warm de oven voor op hete luchtstand 160 C
- Mix de eieren samen met de suiker, olie en yoghurt tot een luchtig geheel met veel luchtbelletjes
- Meng het maismeel samen met de bakpoeder en xanthaangom.
- Voeg toe en mix kort door tot het maismeel niet meer zichtbaar is.
- Vet de bakvorm in met bakspray https://www.allergento.shop/product/pancoating-spray/
- Giet het beslag in de vorm en bak in het midden van de oven tot de cake goudbruin is. Dit duurt ongeveer 30 a 35 minuten.
- Maak ondertussen de suikersiroop klaar. Dit mag ook eerder gemaakt worden. Belangrijk is dat of de cake koud is en de siroop lauwwarm, of de siroop koud en de cake warm
- Giet het water en de suiker in een pan en zet op middelhoog vuur. Roer tot de suiker is opgelost en laat koken voor 20 minuten. (geteld vanaf de kook)
- Wanneer de cake gaar is en de suikersiroop is afgekoeld, giet je deze in delen over de cake. Start met 2 a 3 soeplepels. Als je merkt dat de cake genoeg vocht heeft gehad moet je stoppen, anders krijg je een zompige cake. De restjes suikersiroop zijn in een afgesloten pot of fles nog een week houdbaar in de koelkast.
- Strooi als laatste de kokosrasp erover en laat de siroop goed intrekken. Liefst minimaal een uur. Snijd dan in vierkantjes en verdeel over de cupcake papiertjes. Of snijd grotere stukken en serveer op een gebaksbordje.
Notes
- Belangrijk is dat of de cake koud is en de siroop lauwwarm, of de siroop koud en de cake warm
- Gebruik als alternatief voor glutenvrijmeel, Freee (doves farm) plain flour of Schär kuchen und kekse
- De cake is best lang houdbaar en ook lang heerlijk zacht. Zet eventueel in de koelkast, mocht deze niet snel op gaan.
- Maismeel haal ik altijd bij de Turkse en Marokkaanse winkels. Deze variant die ik heb gebruikt zit tussen fijn en grof (maisgries) in.