Glutenvrije Berlinerbollen
Course: dessert, zoetigheidDifficulty: makkelijk35
stuks20
minutes1
uurHeerlijke zachte glutenvrije berlinerbollen, zonder dat je met je handen in het deeg hoeft!
Ingrediënten
600 gram lauwwarme Lactosevrije melk
14 gram gedroogde gist
1 zakje vanillesuiker
5 eetlepels suiker
1 ei L
40 gram zachte roomboter
1 theelepel zout
225 gram Schär Bröt https://www.allergento.shop/product/mix-b-broodmix/
425 gram Allergento witte broodmix https://www.allergento.shop/product/broodmix-witbrood-6-x-500-gram/
1 theelepel psylliumvezels https://www.allergento.shop/product/psylliumfiberhusk/
- Extra
500 ml zonnebloemolie
1 klein pannetje om in te frituren
bakpapier
vork en tang
Fijne suiker om de bolletjes in te rollen
1/2 pot jam om te vullen
spuitzak voor deeg
spuitzak voor de jam plus dunne spuitmondje
een stokje of prikker voor gaatjes maken
standmixer + vlinderhaak
Bereidingswijze
- Doe alle ingrediënten bij elkaar in mix kom van de standmixer, behalve de boter. Start met het vocht, gist en suiker en daarop de droge bestanddelen
- Mix voor 5 minuten en voeg dan de boter toe. Mix daarna nog 3 minuten op de hoogste stand. Vergeet niet na 30 seconden de zijkanten mee te schrapen (ruim de mixer nog niet op)
- Breng het deeg naar het midden met een natte deegschraper en laat afgedekt 30 minuten rijzen. Zet ondertussen een spuitzak klaar in een maatbeker
- Mix na de rijstijd het deeg nog een keer 2 minuten stevig door en giet het deegbeslag in de spuitzak. Leg 3 bakvellen klaar en spuit hierop cirkeltjes (2 lagen op elkaar) Laat een paar cm ruimte tussen elk. Spuit 1 cirkel en vul deze op met deeg, en daarop weer een laagje en ook opvullen. Zie hier voor een how to https://fb.watch/g6Lg_0nvWM/
- Laat de bolletjes voor 30 minuten rijzen. 1 vel kun je op een bakplaat leggen en in een voorverwarmde oven op 50 C met een schaaltje water, om het rijsproces te versnellen. Vooral tijdens koude dagen
- Warm ondertussen de olie op zacht vuur. Gebruik de middelste pit, het bakken gaat namelijk erg snel wanneer de olie te heet is. Dit moet je voorkomen anders gaart de binnenkant niet goed
- Wanneer de berlinerbollen gerezen zijn dan knip je vierkantjes uit je bakpapier met de berlinerbol erop. De bollen zijn namelijk vastgeplakt aan het papier en dus moet het bakpapiertje in de eerste minuten meegebakken worden. Ze laten dan vanzelf los.
- Wanneer de olie heet genoeg is doe je een 2 of 3 bollen per keer bakken. Na 2 minuten kun je het papiertje met een tang verwijderen. Leg dit op een bord. Bak ze aan 1 kant goudbruin en draai ze daarna pas om. Teveel draaien zorgt ervoor dat ze teveel olie opnemen
- Leg ondertussen een schaaltje suiker klaar. Meteen na het bakken zet je ze over in een vergiet met een keukenpapiertje en rol je ze daarna meteen door de suiker. Wacht je hier mee dan plakt de suiker niet meer. Je kunt hiervoor hele fijne suiker nemen of basterdsuiker of poedersuiker wanneer ze afgekoeld zijn
- Bak alle bolletjes af. Doe een halve pot jam in een spuitzak. Graag jam zonder stukjes en gebruik een spuitmondje met een dun tutje. Steek met een stokje de berlinerbollen aan de zijkant diep in en maak draaiende bewegingen. Spuit het gaatje vol met jam. Werk zo alles af
- Succes!
Groetjes Ouafae
Notes
- Hoe je het maakt zie hier voor filmpje> https://fb.watch/g6Lg_0nvWM/