Glutenvrije Chebekia Al Ayn

Chebekia is een honingkoekje wat tijdens de maand Ramadan is de iftar tafel! Een koekje met kruiden en gedrenkt in honing en bestrooid met sesamzaad. Glutenvrij is chebekia best lastig om te maken. Het heeft geduld nodig om met het deeg aan de slag te gaan. De afgelopen dagen ben ik aan de slag gegaan met een receptuur wat veel makkelijker in gebruik is en tegelijk dezelfde smaak geeft. Het mooiste is dat het binnen een uur klaar is. Dus je kunt altijd lekker vers maken, ook op dagen wanneer je daar eigenlijk niet veel tijd voor hebt. Ik heb verschillende pogingen gedaan om dit recept te krijgen zoals ik wil. Ik ben er nu wel erg tevreden mee, zo tevreden dat ik het ook met jullie wil delen. Hopelijk kan ik hiermee jullie Ramadan enigszins vergemakkelijken door ook te genieten van dit lekkers op tafel! Ayman vond ze in ieder geval heerlijk!

Glutenvrije Chebekia Al Ayn

Recipe by OuafaeCourse: Dessert, toetje, koekjeCuisine: Marokkaanse keukenDifficulty: Makkelijk
Bereidingstijd

1

hour 

Heerlijk Marokkaans honingkoekje wat geserveerd wordt in de Ramadan tijdens iftar

Ingrediënten

  • 85 gram maïzena (maiszetmeel) (Allergento)

  • 130 gram witte rijstmeel (Allergento)

  • 1 ei maat M

  • 540 gram lauwwarm water

  • 1 volle theelepel bakpoeder (4 gram)

  • 1 dessertlepel venkelzaad

  • 1 dessertlepel anijszaad

  • 1 eetlepel sesamzaad

  • 100 gram gebakken amandelen zonder schil

  • mespuntje zout

  • 1 eetlepel witte azijn

  • 1 theelepel gedroogde gist

  • 25 gram gesmolten roomboter

  • 25 gram zonnebloemolie

  • Eventueel: een eetlepel mazhar (oranje bloesemwater)

  • Extra nodig
  • zonnebloemolie om in te frituren

  • 500 gram bloesemhoning

  • Sesamzaad voor bestrooien

  • Tefalkoekenpan, koffiemolen, soeplepel, schaar, vergiet, 2 pannen

Bereidingswijze

  • Bak de amandelen in een laagje olie tot goudbruin en laat afkoelen. Maal deze samen met de zaden tot fijn poeder in een koffiemolen.
  • Meng de meelsoorten samen met de gist, gemalen zaden/noten, bakpoeder en het zout. Voeg dan het ei, water, azijn, gesmolten boter en olie toe. Meng met een garde tot een vloeibaar beslag. Laat 30 minuten afgedekt rusten.
  • Warm een koekenpan op middelmatig vuur. Bak steeds het beslag alsof je pannenkoeken pakt. Wanneer de randen loslaten draai je de pannenkoek om. Beide kanten mogen niet bruin worden. het is alleen een garingsproces. Leg de pannenkoeken op een theedoek en dek af met een theedoek. Werk al het beslag op deze manier af. Laat een beetje beslag over om straks de randen af te plakken.
  • Neem een pannenkoek en smeer de randen in de rondte in. leg daarop een andere pannenkoek en druk de randen goed aan. Rol de pannenkoek niet al te strak op. Beetje tussen losjes en strak in. Druk dan goed aan en maak de randen die openstaan nog even dicht met het beslag wat over is.
  • Warm de olie op een ruime pan en zo ook de honing in een apart pannetje. De honing warm je enkel licht op zacht vuur tot het vloeibaar is, zet daarna uit. Laat het niet koken!!
  • Knip de gerolde pannenkoek op in schuine stukjes van ongeveer 3,5 a 4 cm en Leg met de opening naar boven in de olie! Bak in hete olie goudbruin aan beide kanten.

    Werk op deze manier alle pannenkoeken weg.
  • Leg de chebekia meteen na het bakken in de vloeibare honing en roer steeds goed om zodat de honing goed intrekt. Wanneer de volgende lading gefrituurd is, dan haal je de koekjes uit de honing en laat je ze afdruipen in een vergiet. Bestrooi eventueel met sesamzaad. Herhaal op deze manier het proces tot alles op is.

Notes

  • Het is belangrijk de chebekia meteen na het bakken in de warme honing te laten intrekken. Op deze manier nemen ze het meeste honing op. Ik gebruik vaak 2 potten honing (1liter) zodat de chebekia genoeg heeft om in te kunnen dompelen. Roer tussentijd steeds om zodat ze de honing goed opnemen.
  • Bewaar de chebekia in een lichtdichte vershouddoos. De chebekia is ook goed in te vriezen.

De lekkerste recepten gratis in je mailbox

Vul hieronder uw e-mailadres in om u te abonneren op onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De lekkerste recepten gratis in je mailbox

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief