Glutenvrije Chebekia

De Ramadan start over enkele dagen. Doordat ik ziek ben geweest heb ik amper iets kunnen voorbereiden. Ayman vroeg laatst: Mama, ga je nog chebekia (Marokkaanse honingkoekjes) maken? Ik had nog zo gehoopt dat hij er niet om ging vragen. Dit jaar had ik niet zo'n zin of behoefte om het te maken. Ten eerste omdat ik mij super moe voel nog vanwege de corona nasleep, ten tweede vanwege mijn voornemen deze Ramadan om geheel suikervrij te eten, en de verleiding naar dit koekje is gewoon te groot voor mij😅 En ten derde zat ik er gewoon tegenaan te hikken om dit glutenvrij te maken voor de eerste keer.🤔 Gister maar toch een poging gewaagd. Gewoon naar grootmoeders recept, maar dan met glutenvrije meel. Ze zijn gewoon gelukt😍 ik vond ze zo eenvoudig te maken... Het was 15 uur en zoontjelief komt thuis.. oh mama ik ruik iets wat ik heel lekker vindt😏 Ja jongen, mama heeft chebekia gemaakt Oh mama ook voor mij? Ja jongen...ook voor jou Echt mensen, die blijdschap op dat koppie, daar maak ik wel kilo's honingkoekjes voor🥰🥰

Glutenvrije Chebekia

Recipe by Ouafae
Totale Bereidingstijd

2

hours 
Koeltijd

60

minuten

Ingrediënten

  • 500 gram Schär Bröt

  • 75 gram gesmolten roomboter

  • 75 gam zonnebloemolie

  • 1 ei

  • 1 eetlepel oranje bloesem water (mazhar)

  • Halve eetlepel azijn

  • 1 volle theelepel psylliumvezels (van Allergento)

  • 1 theelepel gedroogde gist

  • Halve theelepeltje zout

  • 300 ml lauw water

  • half volle eetlepel pindakaas

  • Extra
  • 2 potten honing van 450 ml per stuk

  • 1 liter zonnebloemolie om in te frituren

  • Sesamzaadjes

  • Glutenvrij meel voor je werkvlak

Bereidingswijze

  • Meng alle ingrediënten samen behalve het meel en het water, klop goed met een garde
  • Voeg het meel toe en kneed het samen
  • Voeg als laatste het water beetje bij beetje erbij. Het deeg moet samen komen zonder dat het brokkelt. Ik had aan 300 ml water precies genoeg
  • Verdeel het deeg in 8 stukken en bol deze enigszins op. Stop ze in een pedaalemmerzak op een dienblad en zet deze in de koelkast voor ongeveer 1 uur
  • Bestuif je werkvlak met glutenvrij meel en rol een een bolletje deeg helemaal uit tot een dunne cirkel
  • Steek met een uitsteker cirkels uit en snijd deze met een speciale chebekiaroller diverse keren in
  • Neem het resterende deeg en vorm dit tot een bolletje, en leg deze terug in de pedaalemmerzak. Op deze manier wordt het deeg weer lekker zacht
  • Rol het cirkeltje op en druk de zijkanten naar elkaar toe. Zie onderstaand filmpje
  • Werk al het deeg af, en zet een pan met olie op. Doe ook de honing in een apart pannetje en warm dit op heel laag vuur kort op, totdat het vloeibaar is. Laat het niet koken! Zet het vuur dan vervolgens uit
  • Wanneer de olie heet genoeg is, kun je de koekjes frituren. Zie je dat ze aan 1 kant goudbruin zijn, dan draai je ze om met behulp van een vork.
  • Na het bakken haal je ze eruit met behulp van een schuimspaan en dompel ze in de honing. Laat ze daarin liggen, totdat de volgende batch klaar is
  • Haal ze er vervolgens uit en leg ze een vergiet, strooi er meteen wat geroosterd sesamzaad over
  • Werk zo alles af! De koekjes bewaren in een vershouddoos. Ook zijn ze prima in te vriezen in een vershouddoos
  • Succes
    Groetjes Ouafae

Recipe Video

De lekkerste recepten gratis in je mailbox

Vul hieronder uw e-mailadres in om u te abonneren op onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De lekkerste recepten gratis in je mailbox

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief