Glutenvrije Kir Pide

Kir pide Zachte lange platte broodjes gevuld naar wens. Dit kan gehakt zijn, Turkse witte kaas of aardappel vulling. Hier zijn we er gek op, dus werd het tijd om deze ook een keer glutenvrij te maken. Ze zijn fantastisch goed gelukt! Heerlijk zacht, zelfs na een paar dagen. Wanneer je ooit een keer in Turkije op vakantie bent geweest of langs een Turkse bakkerij bent gegaan, dan moet je ongetwijfeld deze broodjes kennen. Turken eten dit bij het ontbijt of tussen de middag als snack of lunch. Ze zijn heerlijk om mee te nemen in de broodtrommel of dagje uit! Weer eens wat anders dan een boterham met beleg! Wat is jouw favoriete vulling?

Glutenvrije Kir Pide

Recipe by OuafaeCourse: Ontbijt, lunch, snackCuisine: Turkse keukenDifficulty: makkelijk
Aantal

14

stuks
Bereidingstijd

45

minutes
Baktijd

15

minutes

Heerlijke glutenvrije pides gevuld met gehakt. Deze langwerpige broodjes zijn met verschillende vullingen te vullen. Denk aan gehakt, Turkse fetakaas, sucuk of aardappelvulling.

Ingrediënten

  • Gehaktvulling
  • 650 gram rundergehakt

  • 1 ui

  • 1 rode paprika en 1 groene paprika

  • 4 eetlepels olie

  • Paar takjes platte peterselie

  • Zout

  • Kruiden
  • 1 eetlepel paprikapoeder

  • 1 theelepel zwarte peper

  • 1 theelepel Cayenne peper

  • 1/2 theelepel chili vlokken

  • Deeg
  • 420 gram Schär bröt mix

  • 190 gram Allergento basismeelmix wit (vervang eventueel met Schär bröt)

  • 565 gram lauwwarm water

  • 11 gram gedroogde gist

  • 1 dessertlepel suiker

  • 75 gram volle yoghurt

  • 55 gram zonnebloemolie

  • 10 gram zout

  • 7 gram psyllium vezelpoeder (Allergento)

  • 11 gram broodverbeterpasta (Allergento)

  • Voor het afsmeren
  • 1 losgeklopt ei

  • Flinke scheut yoghurt

  • Extra nodig
  • eventueel: foodprocessor

  • Standmixer + vlinderhaak

  • Deegschraper

  • witte rijstmeel (allergento) voor werkvlak

  • (room)boter

Bereidingswijze

  • Giet wat olie in de pan en bak het gehakt rul. Snijd de ui en paprika zeer fijn of gebruik een foodprocessor. Knip de peterselie fijn. Voeg toe aan het gehakt samen met de kruiden. Bak het geheel droog op tot er geen vocht meer is. Laat het gehakt mengsel afkoelen tot lauw/koud.
  • Meng in de mengkom van de mixer het lauwwarme water met de gist en suiker. Laat een paar minuten staan. Voeg dan de yoghurt toe en broodverbeterpasta toe.
  • Kiep hierop het meel, de psyllium, zout en zonnebloemolie. Mix op hoogste stand voor 7 minuten. Vergeet niet na 30 sec de zijkanten mee te schrapen.
  • Haal het deeg met een deegschraper van de zijkanten en breng naar het midden. Laat het deeg afgedekt rijzen voor circa 45 a 60 minuten in een warme oven op 40 a 50 C met onderin een bakje water. Het deeg moet verdubbelen.
  • Strooi ruim rijstmeel op je werkvlak en op het deeg. Stort het deeg en druk goed het lucht eruit. Vouw/kneed het deeg goed door. Gebruik hiervoor een deegschraper en steeds wat rijstmeel om plakken aan de handen te voorkomen. Je zal merken dat het deeg steeds minder gaat plakken.
  • Wanneer het deeg wat steviger wordt kun je het iets plat drukken en een paar verstevigingsvouwen geven. Daarna kun je het iets door kneden.
  • Druk vervolgens het deeg iets uit en verdeel in 7 stukken (of zoals ik in de video laat zien in meerdere stukken, waarna je deze per 2 samenvoegt. Dit is overigens niet nodig) Bol de stukken op en laat 5 minuten afgedekt rusten.
  • Verwarm de oven voor op 250 C met onderin een braadslede in de oven. We gaan bij elke tray bakken met stoom. Dus blijf het proces herhalen! Zie hier hoe je dat doet https://glutenvrijgenietenmetouafae.nl/hoe-bak-ik-met-stoom/
  • Pak een bol en snijd met een mes of deegschraper in 2 gelijke stukken. Druk elk stuk uit en rol uit tot een dunne lap van paar mm dik. Doe in het midden wat vulling uitspreiden en vouw de zijkanten naar het midden. Druk het midden dicht tot aan de punten. je hebt nu een langwerpig broodje.
  • Er kunnen 4 pides op een bakplaat. Laat rijzen voor 20 minuten. Begin dan aan de volgende tray en laat rijzen wanneer de 1ste tray de oven in gaat. Werk alle bollen op deze manier af.
  • Meng het ei met de yoghurt en roer goed samen. Smeer de pides af met het yoghurtmengsel en bestrooi eventueel met sesamzaad. Bak goudbruin voor circa 15 a 20 minuten met stoom (giet hiervoor 250 ml gekookt water in de hete braadslede.
  • Smeer de pides meteen uit de oven in met roomboter en leg ze afgedekt op een rooster. De boter trekt in en zorgt voor een zachte korst.

Recipe Video

Notes

  • De kir pides zijn goed in te vriezen.
  • je kunt de pides ook een paar dagen in de koelkast bewaren
  • Warm ze op in een warme oven op 180 C of tussen de grill tot ze weer lekker vers zijn
  • De pides blijven zeker 2 dagen lekker zacht

De lekkerste recepten gratis in je mailbox

Vul hieronder uw e-mailadres in om u te abonneren op onze nieuwsbrief

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De lekkerste recepten gratis in je mailbox

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief