Glutenvrije pitabroodjes
Aantal
8
stuksBereidingstijd
20
minutesBaktijd
10
minutesTotale rijstijd
80
minutenIngrediënten
380 gram Schär Bröt meel
20 gram boekweitmeel
7 gram gedroogde gist (1 zakje)
50 ml (zonnebloem)olie
1 theelepel zout
1 eetlepel volle yoghurt of kwark
1 volle theelepel psylliumvezelpoeder ( Allergento)
1 eetlepel suiker
350 gram lauwwarm water
- Extra nodig
standmixer+ vlinderhaak
Rijstmeel voor werkvlak
braadslede en 250 ml gekookt water
2 vellen bakpapier en bakplaat
Bereidingswijze
- Meng het water met de gist en suiker en laat paar minuten staan
- Voeg dan de yoghurt/kwark toe en de meelsoorten. Daarop de olie en het zout
- Mix in een stand-mixer voor 7-8 minuten met de vlinderhaak tot een soepel deeg. Vergeet niet na 30 seconden de zijkanten mee te schrapen. Laat afgedekt rijzen op een warme plek tot de hoeveelheid is verdubbeld. (ongeveer 45-60 minuten) Ik heb de kom afgedekt in de oven gezet op 50 C met een schaaltje water onderin. Ik had 45 minuten nodig om te laten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 250 C MET EEN OMGEKEERDE BAKPLAAT IN HET MIDDEN VAN DE OVEN En onderin de oven een braadslede.
- Strooi wat rijstmeel op het werkvlak en verdeel het deeg in 8 stukken. Bol ze mooi op. Rol ze uit tot een mooie cirkel van een paar mm dik en leg op een vel bakpapier. Houd 4 stuks aan op 1 vel! laat afgedekt rusten voor 20 minuten
- Wanneer de rijsttijd verstreken is kook je 250 ml water. Spuit de broodjes in met water en schuif op de hete bakplaat. Giet gekookt water in de hete braadslede en sluit meteen de ovendeur. Bak voor 10-15 minuten tot de bovenkant goudbruin is. Herhaal het proces bij de 2de batch.
- Leg de pita’s afgedekt met een theedoek op een rooster. Serveer warm met bv shoarma, gyros of deze heerlijke kipspiesjes!
Zondag je broodjes gemaakt en wat waren ze lekker! Mijn man die gewoon gluten mag, vond ze lekkerder dan de standaard uit de winkel. En de rest ook. Mijn gv dochter zat te smikkelen!
Ik vroeg me af hoe ik er voor kan zorgen dat ze echt bol worden. En kun je zeggen waar die warme plaat met de stoom voor is?
Hoe dan ook, een recept dat we vaker gaan maken. Dank!
Dag Jorien,
wat leuk om te lezen! En fijn dat ze zo in smaak zijn gevallen! Dat ze bol worden, heeft echt te maken dat ze in een loei hete oven gebakken worden. Zorg dat je de oven op de hoogste graad aan hebt staan. bij mij is dat 250 C en ik warm een ovenbakplaat mee op. Je schuift dan de pitabroodjes op bakpapier op de hete bakplaat. De hitte zorgt ervoor dat ze oppoppen. Kook water en giet gekookt water in de hete braadslede onderin de oven, wanneer je de broodjes in de oven schuift. Dit zorgt ervoor dat de broodjes nog even doorrijzen in de oven. En zorgt ook voor een heerlijke korst.
Hopelijk heb ik je hiermee geholpen. Als je even bij de zoekfunctie onder “bakken met stoom, hoe doe ik dat?”zoekt dat vind je een artikel wat ik erover heb geschreven.
Heel veel succes!
Groetjes Ouafae
Super goed gelukte pita’s! En ook nog lekker. Het is steeds een hele zoektocht, maar deze is erg geslaagd. Dank!
Wat goed om te lezen Marloes!