Glutenvrije Sfouf/Sellou

Ramadan preparations zijn vandaag gestart Ik maakte vandaag sfouf ook wel sellou genoemd. Afhankelijk vanuit welke streek je uit Marokko komt, hoe je het noemt. Gemaakt naar mijn grootmoeders recept. Een recept met een geschiedenis voor mij. Elk jaar maak ik dit eigenlijk voor mijn vader. Sinds zijn moeder overleden is (oma) maakt niemand het voor hem. Hij is altijd zo blij wanneer hij dit weer proeft. Echt nostalgie voor hem. Vorig jaar was ik er niet aan toegekomen, dus dit jaar zal hij extra blij zijn. Tenminste daar ga ik vanuit.😊 Oma heeft geen recept achtergelaten. Het heeft mij veel moeite gekost om te achterhalen hoe ze het maakte. Langs mijn tantes (dochters van oma) geweest. Niemand wist t behalve de oudste die wist ongeveer hoe en wat. Want de oudjes van vroeger werkte niet met recepten maar op gevoel. Op basis van haar info ben ik gaan experimenteren en proeven tot ik de juiste smaak had. Dit is een recept met veel moeite 😅 Maar de moeite is t waard. Ik weet nog de eerste keer dat mijn vader dit proefte, denk ongeveer 15 jaar na mijn omas dood...je had zijn gezicht moeten zien. Was echt zielig en tegelijk zo mooi te zien🤩🤩 Daarom is dit recept mij zoveel waard.... De reden dat ik het vorig jaar niet maakte was dat het ook de eerste ramadan was sinds Ayman glutenvrij moet. Sfouf is toch echt iets waar hij gek op is. Omdat toentertijd mijn hoofd overliep en alles glutenvrij moest leren maken, heb ik het even geskipt. Dit jaar ben ik er wel aan toegekomen en heb ik er meer ruimte voor gekregen. Ik heb het recept exact aangehouden behalve de meelsoorten aangepast. Hiervoor heb ik havermeel, bruine rijstmeel en sorghummeel gebruikt. En ik kan je zeggen...je proeft echt geen verschil🤩🤩 Maar wat is sfouf/sellou eigenlijk voor iets. Vaak krijg ik de vraag van Nederlanders om mij heen hoe en wanneer je dit eet. Je eet dit gewoon met een lepel😅... Sfouf wordt vaak gemaakt voor de Ramadan maar wordt ook geserveerd bij de geboorte van baby's. Dus ga je bij Marokkanen op kraambezoek, grote kans dat dit op tafel staat. Sfouf zou stimulerend zijn voor de borstvoeding. Niet zo gek wat sfouf is rijk aan anijszaad en venkelzaad en noten Allemaal goed en gezond voor de borstvoeding. Verder zitten o.a. er amandelnoten, sesam, kaneel, suiker , honing en oranjebloesemwater in. Kortom een caloriesbom van hier tot Tokyo, maar op zijn tijd wel heerlijk om een klein kommetje van te eten. Dus bij deze....jullie zijn de eerste met wie ik dit recept ga delen. En geloof me heb zoveel soorten gemaakt en geproefd. Maar deze blijft t beste en lekkerste!

Glutenvrije Sfouf/Sellou

Recipe by OuafaeCuisine: Marokkaanse keuken, dessert, zoet
Bereidingstijd

3

hours 

Marokkaanse dessert wat geserveerd wordt tijdens de Ramadan of geboorte. Rijkelijk gevuld met verschillende zaden, noten en honing

Ingrediënten

  • 500 gram havermeel (eventueel zelfmalen van glutenvrije havervlokken) te bestellen o.a bij Allergento

  • 350 gram bruine rijstmeel (Allergento of holland en barret)

  • 150 gram sorghummeel

  • 800 gram amandelnoten

  • circa 350 ml zonnebloemolie

  • 500 gram geroosterde sesamzaad

  • 65 gram anijszaad (5 volle eetlepels)

  • 20 gram venkelzaad (2,5 volle eetlepels)

  • 10 gram kaneelpoeder (1 volle eetlepel)

  • 250-300 gram poedersuiker

  • 2 volle eetlepels fijne kristalsuiker

  • 3 volle eetlepels oranje bloesemwater (te koop bij de Marokkaanse of Turkse supermarkten)

  • 1 pot bloesemhoning (500gram)

  • 25 gram roomboter

  • Extra nodig
  • Turkse pizzapan of bij kleine hoeveelheid een koekenpan

  • hapjespan

  • Grote mengkom

  • koffiemaler of een foodprocessor die goed fijn kan malen

  • steelpannetje

  • Vergiet

Bereidingswijze

  • Meng de meelsoorten samen en bak het meel in een Turkse pizza pan steeds omroerend tot een mooie karamel, goud gele kleur. Dit duurt ongeveer 45 min a 1 uur. Roer om de paar minuten zodat het niet verbrand. Bij kleinere hoeveelheden kun je dit ook in een koekenpan op het fornuis doen. Laat daarna wat afkoelen en ga verder met de voorbereiding.
  • Blanceer de amandelen. Dit doe je door ruime hoeveelheid water te koken. Doe de amandelnoten met schil erbij en laat ongeveer 10-15 minuten koken. Ontdoe de amandelnoten van het velletje. Wil je voor makkelijk gaan, gebruik dan gepelde amandelnoten.
  • Doe de amandelnoten in een hapjes pan en bak de amandelen samen met de zonnebloemolie onder af en toe roeren tot een goudbruine kleur. Schep in een vergiet met keukenpapier en laat uitlekken en afkoelen. De hoeveelheid olie ligt aan hoeveel amandelnoten je gebruikt. De noten moeten bijna onderliggen.
  • Meng het anijszaad samen met het venkelzaad en maal in een koffiemolen zeer fijn.
  • Maal 750 gram van de gebakken amandelnoten, deze kun je tussen fijn en iets grof malen. En houd de rest heel voor decoratie.
  • Maal daarna ook het sesamzaad tot poeder.
  • Doe het gebakken meel in een grote mengkom en voeg daar alle gemalen zaden, noten, het kaneel, poedersuiker en suiker toe. Meng alles goed samen. Start met 250 gram poedersuiker en voeg steeds meer toe tot je de gewenste zoetigheid hebt gekregen. Je kan dit overigens ook weglaten wil je het helemaal gezond hebben.
  • Warm de honing op in een steelpannetje op zacht vuur tot het vloeibaar is geworden. Giet het dan bij meelmengsel. voeg de oranjebloesemwater toe en smelt de boter in het zelfde steelpannetje. Voeg ook toe.
  • Giet de helft van de olie die je hebt gebruikt van de amandelnoten toe en roer met de hand samen. Wrijf dan tussen de handen samen tot fijne kruimels. Probeer alle bolletjes deeg fijn te wrijven. Giet steeds wat olie toe tot je de juiste niet al te droog mengsel hebt gekregen. Ik heb al mijn olie gebruikt.
  • Let op dit is een Marokkaanse hoeveelheid 🙂 Best veel dus. Wil je gewoon een gemiddeld bakje halveer het recept of gebruik 1/3 van het recept.
  • Heel veel succes!

Recipe Video

Notes

  • Let op dit is een Marokkaanse hoeveelheid 🙂 Best veel dus. Wil je gewoon een gemiddeld bakje halveer het recept of gebruik 1/3 van het recept.

De lekkerste recepten gratis in je mailbox

Vul hieronder uw e-mailadres in om u te abonneren op onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De lekkerste recepten gratis in je mailbox

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief