Aantal
5
stuksBereidingstijd
30
minutesBaktijd
13
minutesTotale rijstijd
75
minutenHeerlijke glutenvrije Turkse simit, oftwel sesambagels zoals je die bij de Turkse bakker haalt of op hoek in Turkije kunt vinden.
Ingrediënten
210 gram bruiswater
50 gram heet water
50 gram zonnebloemolie
7 gram gedroogde gist
8 gram suiker
325 gram Schär Brötmix
2 gram psylliumvezelpoeder (1 theelepel) van Allergento
1 ei maat M
4 gram zout (1 volle theelepel)
- Extra nodig
Sesamzaad
3 eetlepel druivensiroop (pekmez) Te koop bij de Turkse supermarkt
2 eetlepels water
2 bakplaten + bakpapier
Standmixer + vlinderhaak
Rijstmeel voor werkvlak
Bereidingswijze
- Meng het bruiswater en hete water samen. Voeg dan de gist en suiker toe en laat 5 min staan.
- Voeg dan de olie en het ei toe, en daarop het meel, de psyllium en het zout.
- Mix kort tot alle ingrediënten gemengd zijn. Schraap de zijkanten naar het midden en mix op de hoogste stand voor 8 minuten.
- Schraap nogmaals de zijkanten naar het midden en laat afgedekt rijzen tot het deeg is verdubbeld. Dit duurt ongeveer 45 a 60 minuten.
- Strooi wat rijstmeel op het werkvlak en stort het deeg. Vouw met een deegschraper net zolang tot al het lucht eruit is. Kneed daarna kort stevig door met de handen.
- Snijd 5 gelijke stukken en snijd elk stuk door de helft. Je hebt nu 10 stukjes deeg. Bol ze op.
- Bestrooi steeds ietje rijstmeel wanneer je merkt dat het plakt. (niet te veel, gewoon net genoeg zodat het niet meer plakt).
- Rol elk bolletje deeg uit tot een slang van 40 cm. Rol 2 slangen om elkaar heen, zodat je een spiraal krijgt. Maak de uiteinden vast aan elkaar of vouw over elkaar heen. Je zal merken dat dit iets lastig is om dat vast te krijgen.
- Leg de bagel meteen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Werk alles bolletjes deeg weg op deze manier. Leg op elke bakplaat max 3 simit
- Meng de druivensiroop (pekmez) met het water en kwast de bagels in. Strooi royaal met sesamzaad.
Normaliter worden de deegbroodjes in het pekmez water gedoopt, maar dit deeg is te kwetsbaar. - Laat de bagels afgedekt rijzen voor 15 a 20 minuten. Warm ondertussen de oven op 250 C of de hoogste graad dat jouw oven kan. Warm een braadslede mee onderin de oven.
- Kook 250 ml water.
Wanneer de rijstijd voorbij is schuif de simit in het midden van de oven en giet het gekookte water in de braadslede. Bak voor 2 minuten op de hoogste graad. Verlaag dan de temperatuur naar 220 C en bak verder voor 10-11 minuten goudbruin. Laat in de laatste 3 minuten de stoom vrij, door de oven kort te openen en weer te sluiten. Herhaal het bakproces ook bij de 2de bakplaat. Laat afkoelen op een rooster afgedekt met een schone doek. - Eet smakelijk en succes!
Groetjes Ouafae
Notes
- Bak de bagels half af en vries ze na het afkoelen in. Wil je een verse simit, bak dan verder af op 200 C tot goudbruin. (wel vooraf ontdooien)