Glutenvrije Tchichasoep

Tchicha soep is 1 van de heerlijkste soepen uit de Marokkaanse keuken. Mijn moeder maakt deze zo heerlijk, maar bevat wel gluten. Tchicha zijn namelijk gebroken gerstenkorrels. En mijn moeder roert er altijd een zakje tomatensoep door voor extra smaak. Afgelopen weekend maakte ik een vervanger die net zo heerlijk smaakt. Alvast voorbereiding voor de komende Ramadan. Dit soort soepjes zijn dan onmisbaar op tafel. Heerlijk bv bij de kır pide die ik erbij maakte. Voor de tchicha heb ik gierstkorrels gebruikt. Structuur lijkt er gewoon superveel op. En voor het tomatensoepzakje heb ik bouillonblokjes gebruikt en wat maïzena om te een beetje een bondige soep te krijgen. Deze soep maakte ik zonder stukjes vlees of kip wat best gebruikelijk is in de Marokkaanse tchichasoep. Kortom, heerlijke op een koude dag!

Glutenvrije Tchichasoep

Recipe by OuafaeCourse: Voorgerecht, hoofdgerechtCuisine: Marokkaanse keukenDifficulty: makkelijk
Aantal

6

personen
Bereidingstijd

10

minutes
kooktijd

25

minutes

Heerlijke Marokkaanse tomatensoep met gierst. Oorspronkelijk wordt deze soep gemaakt met gerstenkorrels oftewel tchicha. Ik maakte deze soep met gierstkorrels. Deze hebben bijna dezelfde structuur en smaak als de gerstenkorrels.

Ingrediënten

  • 1/2 blik tomatenblokjes

  • 1 ui middelmaat

  • 1/2 bosje platte peterselie

  • 1/2 bosje koriander

  • 500 ml gekookt water

  • 2 kip bouillonblokjes

  • 1 groente bouillonblokje

  • scheutje olie

  • 155 gram gierstkorrels (gewassen en uitgelekt)

  • 1,7 liter gekookt water

  • kruiden
  • 2 theelepels paprikapoeder

  • 1 theelepel kurkuma

  • 1 theelepel gemberpoeder

  • 1 theelepel komijnpoeder

  • snuf cayennepeper

  • 1/2 theelepel zwarte peper

  • binding
  • 100 ml koud water

  • 1 volle eetlepel maizena (15 gram)

  • Extra nodig
  • Soeppan, staafmixer en maatbeker

Bereidingswijze

  • Doe in een maatbeker de tomatenblokjes, ui in blokjes, de koriander en peterselie. Giet daarop 500 ml gekookt water en mix het vloeibaar
  • Doe in de soeppan een scheutje olie en giet daarin het tomatenmengsel. Doe daar de bouillonblokjes bij en de kruiden. Laat het 5 minuten pruttelen.
  • Voeg dan 1,7 liter gekookt water toe en laat koken voor 10 minuten. Was de gierstkorrels af in een zeef en laat uitlekken.
  • Maak het papje voor de binding klaar door het water en maïzena samen te mengen. Voeg toe aan de soep
  • Voeg de gierstkorrels toe. Laat de soep 20-25 minuten koken op middelmatig vuur.

Recipe Video

Notes

  • Na het afkoelen kan de soep wat dikker worden. De korrels nemen vocht op. Heb je nog wat over, bewaar de soep dan in de koelkast. Giet er de volgende dag een beetje gekookt water bij tot je de juiste dikte weer hebt. Voeg dan nog even wat zout toen indien gewenst.

De lekkerste recepten gratis in je mailbox

Vul hieronder uw e-mailadres in om u te abonneren op onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De lekkerste recepten gratis in je mailbox

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief