Benodigdheden

30 gram lijnzaad naar keuze donker of blond, of deels vervangen met havermeel

40 gram Havervlokken (Allergento) of havermeel

30 gram Schär Bröt

170 gram Nutrifree per pane mix

100 gram Nutrifree integrale mix

350 gram bruiswater

50 gram heet water

5 gram gedroogde gist

1 theelepel suiker/honing

1 theelepel zout

1 eetlepel zonnebloemolie

Extra nodig

Standmixer + vlinderhaak

2 vellen bakpapier + bakplaat

Rijstmeel

plantenspuit met water

braadslede

(koffie)maler

Bereidingswijze

  1. Maal de havervlokken en lijnzaad fijn tot meel.
  2. Meng het bruiswater met het hete water. Voeg dan het gist en suiker/honing toe en laat 5 minuten staan.
  3. Doe daarop de meelsoorten en de haver/lijnzaadmeel. Mix tot alles gemengd is en schraap de zijkanten naar het midden toe en mix weer verder.
  4. Voeg dan het zout en de olie toe en mix weer verder voor 1 minuut. Schraap de zijkanten weer naar het midden en mix op hoogste stand voor 7 minuten tot een mooi deegbeslag.
  5. Vet een mengkom in met wat zonnebloemolie. De keuze van de kom is belangrijk bij de grote/dikte van de broodjes. Hoe dieper en klein de mengkom hoe hoger het deeg rijst en dikker de broodjes zijn.
  6. Giet het deegbeslag in de ingevette mengkom, breng met een natte of ingevette spatel het deeg mooi bij elkaar tot een deegbal. Dek af en laat circa 1 uur rijzen totdat het deeg verdubbeld is.
  7. Warm in de laatste 20-25 minuten rijstijd de oven op 250 C met onderin een braadslede.
  8. Neem een vel bakpapier en bestrooi er rijstmeel over. Kiep het deeg in de kom om op het vel papier.
  9. Snijd met een deegschraper of mes de deegcirkel in 6 punten. Strooi eventueel wat rijstmeel op de deegschraper of mes om plakken te voorkomen. Pak de punten voorzichtig op de schraper of taartmes en leg ruim verdeeld op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  10. Spray of smeer de broodjes in met water. Strooi wat boekweitgrutten en havermoutvlokken over de broodjes.
  11. Schuif de broodjes in het midden van de oven en giet gekookt water in de braadslede. Bak 2 min op 250 C, verlaag dan de temperatuur naar 220 C en bak verder af tot goudbruin in circa 20 minuten. Laat de broodjes afkoelen op rooster bekleed met een schone theedoek. Daarna zijn de broodjes indien gewenst in te vriezen. Piep ze voor gebruik op in de oven op 180 C voor circa 8-10 minuten.

Stuur een vraag of reactie over dit recept aan mij

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De lekkerste recepten gratis in je mailbox

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief

Meer recepten

Bekijk alle recepten